Utilitzem cookies pròpies i de tercers i altres tecnologies per emmagatzemar i administrar les preferències de l'Usuari, habilitar contingut recol·lectar dades analítiques i d'ús, així com per a garantir el correcte funcionament d'aquesta web. Si continueu navegant per aquesta web, estarà acceptant seva instal·lació en els termes indicats a la nostra Política de Cookies. Més informació

Actualitat. Notícies

JUNY
2020

Des de la Regidoria de Medi Ambient s'ha iniciat els moviments per aprovar una nova ordenança de soroll

CATEGORIA

El ple del juny validarà la comissió encarregada d’elaborar la normativa, que reemplaçarà un document del 1999 i vol «millorar la confortabilitat»

Medi Ambient ha iniciat els moviments per aprovar una nova ordenança reguladora de sorolls i vibracions al municipi que reemplaci el document vigent, amb data del 1999. El primer pas es consumarà al ple d’aquest juny quan es validi la constitució de la comissió que guiarà l’elaboració de l’ordenança. La futura normativa «regularà la gestió ambiental del soroll, amb definició de límits i formes d’avaluació, protecció i millora de zones acústiques, així com la intervenció administrativa sobre els emissors acústics amb inspecció, control i règim sancionador». 

El regidor de Medi Ambient, Dani Rubio, explica al Diari Més que «la intenció és millorar la confortabilitat acústica de tota la ciutat» i que el document tindrà una repercussió tangible en aquest aspecte: «Si, per exemple, en un carrer, el pas rodat de vehicles genera alguna incidència, l’ordenança haurà de buscar els mecanismes perquè hi hagi el compliment del mapa de capacitat acústica». 

Molèsties pel trànsit
Precisament el mapa de capacitat acústica del qual beurà l’ordenança, aprovat definitivament al novembre del 2019, recollia que la majoria de la població de Reus que s’exposa diàriament a «nivells d’immissió de soroll que són superiors al màxim permès» es troba ubicada a les «artèries principals del municipi, com són l’avinguda dels Països Catalans, la de Sant Bernat Calbó o l’avinguda del President Macià». Les línies de ferrocarril que transcorren pel nord de la ciutat i l’Aeroport són altres infraestructures que s’identifiquen al mapa com a fonts de soroll, així com les activitats festives o industrials que es localitzen a la zona nord-est de Reus, el polígon Tecnoparc, l’AgroReus o el CIM del Camp. La normativa en què ara es començarà a treballar «servirà de cara al que ha de venir, a que el creixement de la ciutat es faci ja preparat en aquest aspecte, però també a resoldre situacions que ja es donen i solucionar incidències que es registrin». 

En tot plegat, Medi Ambient haurà de treballar de manera coordinada amb un volum important de regidories donat que ajustar la realitat del municipi a la nova ordenança pot implicar «entre altres, estudis de mobilitat». Els àmbits a què l’ordenança farà front no es limiten només al trànsit, sinó que abasten qualsevol font de soroll al carrer, una qüestió que genera cíclicament queixes entre el veïnat de la ciutat per múltiples causes. Entre aquestes hi ha, tal com recull la memòria de necessitats de la redacció de l’ordenança, relacions víviques, tinença d’animals o càrrega i descàrrega de mercaderies.  

La comissió que es farà càrrec d’elaborar l’ordenança de sorolls «estarà integrada per membres dels diferents grups municipals que no tenen per què ser regidors», tot i que Rubio deixa clar que la seva missió serà «elaborar un document tècnic, on £les limitacions acústiques no es decideixen políticament». Si el ple se celebra el 19 de juny, «volem que en un termini de 15 o 20 dies, a principis de juliol, hi pugui haver una primera sessió on també hi seria el departament tècnic de l’Ajuntament i l’empresa que va ajudar a desenvolupar el mapa de capacitat acústica». «Amb el pas del temps la ciutat s’ha expandit i és necessari que l’ordenança s’hi adapti» conclou Rubio. La tramitació que ara es posa en marxa, de fet, respon a una intenció que el govern ja havia fet pública el passat mandat. I ve marcada per canvis a diferents lleis i directrius europees. 

S’obre consulta prèvia

Com a pas previ a l’inici de les feines de redacció, i tal com marca el Reglament de Participació Ciutadana de Reus, s’ha posat activat una consulta pública prèvia per copsar opinions sobre els problemes que es pretenen solucionar amb la normativa, la necessitat i oportunitat de la seva aprovació, els objectius de la norma i les possibles solucions alternatives reguladores i no reguladores. La consulta té una durada prevista de 15 dies.

 

Més información a la noticia de: https://www.diarimes.com/noticies/reus/2020/06/04/una_nova_ordenanca_resoldra_les_incidencies_per_sorolls_ciutat_reus_83487_1092.html?


Com col·laborar amb AraCatalunya?