Utilitzem cookies pròpies i de tercers i altres tecnologies per emmagatzemar i administrar les preferències de l'Usuari, habilitar contingut recol·lectar dades analítiques i d'ús, així com per a garantir el correcte funcionament d'aquesta web. Si continueu navegant per aquesta web, estarà acceptant seva instal·lació en els termes indicats a la nostra Política de Cookies. Més informació

Actualitat. Notícies

MAIG
2019

La simplificació administrativa sinònim d'activitat econòmica

AraCatalunya

És innegable que hi ha una opinió generalitzada que considera que l'obertura d'una nova activitat és sinònim de paperassa i d'hores fent gestions burocràtiques. En els darrers anys i degut a la crisi econòmica que encara patim, hem vist com un gran nombre d’empreses i comerços tancaven i l’atur augmentava de manera exponencial.

Com a regidor de Medi Ambient, Ocupació i RRHH de l’Ajuntament de Reus, treballo perquè cada nou negoci que s’obre o empresa que s’implanta al municipi ens valori molt més com administració local de proximitat. Fruit d’aquesta situació, des de l’Ajuntament de Reus prenem consciència que les empreses són un bé preuat a qui cal ajudar i facilitar la feina. Cal facilitar l’activitat empresarial per part de les diferents administracions, especialment pel que fa a la tramitació de la nova llicència.

És per aquest motiu que la regidoria de Medi Ambient l’Ajuntament de Reus ha posat en marxa la Finestreta Única Empresarial (FUE), un únic punt d’atenció a l’empresa o els emprenedors que simplifica i agilitza la tramitació administrativa necessària per poder iniciar una activitat econòmica a la ciutat. La FUE és un instrument d’impuls de l’activitat econòmica que ofereix més comoditat a les empreses —en tant que les gestions es poden fer online i a qualsevol hora del dia—, alhora que agilitza i facilita la gestió per part de l’administració. L’objectiu de la FUE és reduir les barreres administratives a les empreses i emprenedors i facilitar la posada en marxa d’activitats econòmiques.

Després de gairebé un any de treball de programació i de revisió i simplificació de procediments interns, la FUE de l’Ajuntament de Reus és una realitat i s’ha posat en funcionament a través de mitjans totalment electrònics per a la tramitació de les declaracions responsables d’obertura i de les comunicacions prèvies – per a activitats innòcues i de baix risc – així com el seu pagament previ exclusivament a través de tarja de crèdit. Aquestes activitats són al voltant del 80% dels tràmits que es sol·liciten per agilitzar l’obertura de noves activitats econòmiques a la ciutat i que actualment ja es poden fer de forma telemàtica a través de la seu electrònica municipal.

Segons l’enquesta de Clima Empresarial elaborada per l’Idescat i presentada a finals del 2016 sobre una mostra de 3000 empreses, un 42,9% dels empresaris catalans creuen que la tramitació administrativa ha millorat en els darrers tres anys. Aquest percentatge ha incrementat en 35 punts atès que l’any 2013 aquesta xifra només era del 7,8 %.

La FUE de l’Ajuntament de Reus es seguirà ampliant i en els propers mesos incorporarem més serveis per a que els ciutadans puguin fer els tràmits des de casa seva o des dels despatxos professionals. Incorporarem les tramitacions de canvis de noms, modificacions de dades per a les activitats existents, així com la tramitació de la resta d’activitats que no són considerades innòcues o de baix risc. També es podran tramitar les noves activitats sense certificat digital i es podrà accedir mitjançant una clau que s’enviarà via SMS al mòbil o tauleta del titular. I en una tercera fase també inclourem a la FUE les tramitacions de l’àrea d’urbanisme i via pública.

Si bé és cert que en els darrers dies alguns partits de la oposició estan intentat provocar el caos i el col·lapse a la ciutat de Reus no permetent l’aprovació dels pressupostos i bloquejant les inversions des del govern de la ciutat continuarem treballant en bé de Reus dinamitzant i promovent accions com la Finestreta Única Empresarial. Una eina que clarifica i simplifica la tramitació unificada de llicències d’activitats que incentivaran la promoció econòmica de la capital del Baix Camp.

 

Daniel Rubio Angosto
Regidor de Medi Ambient, Ocupació i RRHH de l’Ajuntament de Reus


Com col·laborar amb AraCatalunya?